Fjälliv

Upplev natur och kultur i Ammarnäs

Stor-Tjulträsk med Stor-Aigert i bakgrunden sett från Luspen
Foto: Mikael Båth, juli 2014

Fjälliv 2021

Natur & kultur i Ammarnäs

Ammarnäs fågelliv bjuder den här tiden på året på en intensitet och en mångfald av arter. Oavsett tidigare erfarenhet av fågelskådning, ger det en fin upplevelse. Och när Gauträsket varje vår svämmar över sina breddar, bereder det plats för mängder av rastade fåglar, som är på väg till sina häckningsplatser i fjällvärlden. Vindelälven i sin tur, tillsammans med sina kringliggande vattendrag, är internationellt kända fiskevatten. Bland allt detta ligger fjällbyn Ammarnäs som rymmer allt från slöjdare, affärsinnehavare, renskötare och fiskeguider. Vi kommer att möta några av dem.

Följ med på en fyradagars upptäcktsfärd, i och runt Ammarnäs, tillsammans med ciceronerna Nisse Karlsson och Peter Schmitt. Genom naturen och kulturen närmar vi oss försiktigt byns själ. Byn där älv och väg börjar.

Torsdag 27/5
Lunch och introduktion på Ammarnäs Guidecenter kl.13.00. Besök i Naturrum-Vindelälvens naturreservat och information om Sveriges senaste biosfärområde; Vindelälven – Juhtatdahka. Innan middagen serveras bestiger vi potatisbacken och får en fin utsikt över Ammarnäsdeltat, och då med stor chans att få se den sällsynta fjällgåsen.

Fredag 28/5
Vi börjar dagen med ett besök i byns livsmedelsbutik och får en pratstund med ägarna. Därefter en förmiddagstur till den stora fågelrika sjön Stora Tjulträsket, där vi också lagar lunch över öppen eld. På eftermiddagen besöker vi yns skola och får en inblick i hur det är att driva en skola i glesbygd. Middag på Guidecenter, därefter information om det berömda fisket i byn.

Lördag 29/5
Vi beger oss till Biergienas, och vidare till fots upp på kalfjället, kanske möter vi blåhake, fjällabb och fjällripa. Lunch ute över elden. Innan middag gör vi ett besök hos Ingrid Pilto och får en insyn i det samiska livet och kulturen. Middag på Guidecenter och avslutningskväll.

Söndag 30/5
Vi börjar med en morgontur till fågeltornet vid deltat och ser ut över raningarna med dess rastande fåglar och med stor chans att få se fjällgås och mängder av änder och vadare. Brunch och avslutning på Guidecenter

Pris
3 595 kronor per person (som betalas på plats) Innefattar; guider, boende och samtliga måltider; frukost, lunch och middag.

Deltagarinfo
Arrangemanget är både för nybörjare och mer erfarna som under sakkunnig ledning vill upptäcka de intressanta fåglar som ses i Ammarnäs. Deltagarantal: Max 14 personer (först till kvarn...)! Deltagaren ordnar själv transport till och från Ammarnäs (ingår ej i priset). Buss avgår från Umeå busstation kl 07:10 och är framme i Ammarnäs kl 12:30. Samåkning i bilar kan troligtvis ordnas.

Guider
Nils Karlsson: info@nikan.se 070-6986488
Nisse har en lång erfarenhet som researrangör, samt stor kunskap områdets fågelliv.
Peter Schmitt info@ammarnasguide.se 073-0847033
Peter driver Ammarnäs Guidecenter, också känt för sin utmärkta lokalproducerade mat.

Infoblad 2021
Ladda hem pdf-fil