Guttabäcken

Samiskt undantagsvatten i Ammarnäsfjällen

I samverkan med Vindelfjällens Samecenter
Foto: Mikael Båth, 2015 - Sytertopparna sedda från Guttabäcken

Strömmar och sjöar i vildmarken

3 dagar vid Guttabäcken


Inledning

Här fiskar vi både i rinnande vatten och sjöar. Strömvatten på gångavstånd från baslägret Guttabäcken och sjöfiske med båt eller från land. Vi bor bra i flera stugor, bastu och andra bekvämligheter som utedass.

Guttabäcken erbjuder ett varierat fiske både för flugfiskare och spinnfiskare. Det här är det perfekta resmålet för familjer som vill uppleva vildmarkens isolering och samtidigt bo bekvämt.

Peter Schmitt

Dag 1
Vi flyger ut till Guttabäcken med helikopter på förmiddagen. Väl på plats gör vi iordning våra stugor, lägger i båten och gör oss redo för att fiska. På sommaren är det ljust dygnet runt så vi anpassar oss efter fiskens matperioder och vår egen ork. När det skymmer på lite på natten kommer ofta de större fiskarna fram. Vi kanske tar en bastu för att smälta maten och bara ta det lungt, alla gör som de vill.

Dag 2
Beroende på förhållanden fiskar vi i närområdet till fots eller ger oss ut på lite längre turer med båten för att uppleva lite andra typer av vatten. Ofta är fisket i området runt Guttabäcken så bra att man kanske inte vill lägga för mycket tid på att åka runt med båt. Vi tar helt enkelt dagen som den kommer och ser till att vi har det bra. Naturligtvis lagar vi maten själva med en stor andel lokala råvaror för att optimera livet i vildmarken. Kaffepannan är aldrig långt borta.

Dag 3
Vi fortsätter med fisket under förmiddagen, eller vilar om vi har fiskat hela natten. Efter lunch packar vi ihop allt inför helikopterresan tillbaka och sedan fortsätter vi med fisket tills det är dags att flyga hem.

Pris
Turen kostar 9 950 kronor per person om man är tre personer och 11 700 kronor per person om man är två personer. I priset ingår transport till och från helikoptern från Ammarnäs. Helikoptertur till och från Guttabäcken. All mat under vistelsen samt fiskeguide med mångårig erfarenhet av fisket i Ammarnäsfjällen. Alla nödvändiga tillstånd för att få lov att fiska i undantagsvattnet Guttabäcken.